Jumaat, 16 April 2021

Filem 18 Puasa Di Kampong Pisang di Astro First

Filem 18 Puasa Di Kampong Pisang di Astro First
Filem 18 Puasa Di Kampong Pisang mula ditayangkan 15 April 2021 di Astro First, saluran 480. Terbitan Astro Shaw, Enjit-Enjit Semut Motion Pictures dan arahan pengarah Mamat Khalid. Juga boleh ditonton secara stream di Astro GO, On Demand dan Ultra Box.

Uniknya, 18 Puasa Di Kampong Pisang adalah kesinambungan dan gabungan Kampong Pisang Bersiri-Siri dan telefilem eksklusif popular ketika bulan Ramadan iaitu 16 Puasa dan 17 Puasa.

Masih mengekalkan subjek utama ‘tidak berpuasa’, 18 Puasa Di Kampong Pisang akan mengetengahkan mesej tersurat tentang hikmah berpuasa, zakat, fungsi Baitulmal, rukunislam, nilai murni bersedekah, solat taubat dan banyak lagi.

Para Pelakon

Bell Ngasri, Kazar Saisi, Mat London, Aziz M Osma, Dewa Sapri, Joey Daud, Rashid Othman, Ahmad Yasin, Afea Deana, Namron, Jaafar Onn, Siti Elizad Sharifuddin, Datuk Ustaz Kazim, Rani Kulop, Yeop Hitler, Man Raja Lawak.Backup

Sinopsis Filem 18 Puasa Di Kampong Pisang

Mengisahkan tentang sekumpulan penduduk Kampong Pisang masih melakukan kemungkaran di bulan Ramadan. Ketika Barkoba menikmati makanan di siang hari dalam semak samun, tiba-tiba berlaku satu insiden.

Dia telah didatangi si iblis dan membawa Barkoba kembali ke masa silam untuk mengimbau setiap tindak tanduk kesalahan yang dilakukan sepanjang hidupnya.

Barkoba mengabaikan zakat, menganaiyai orang lain, mengajak melakukan kemungkaran serta menyebabkan kecederaan dan kematian Kiambang.

Dapatkah Barkoba memperbetulkan kesalahannya yang lalu dan kembali ke dunia yang nyata dan berjayakah Barkoba menyelamatkan Kiambang.