Sabtu, 15 Ogos 2020

Drama Ayat-Ayat Halal lakonan Amar Baharin dan Nadiya Nisaa

Drama Ayat-Ayat Halal

Tonton drama Ayat-Ayat Halal adaptasi dari novel karya Syamnuriezmil yang akan ditayangkan di saluran RTM. Bersiaran selama 26 episod, drama ini diarahkan bersama MP Roslin dan Azri Azhar, terbitan produksi Global Station Sdn Bhd.

Para Pelakon

Amar Baharin, Nadiya Nisaa, Fikhree Bakar, Mia Nasir, Razak Ahmad, Fadilah Mansor, Lan Siro, Shah Rezza, Chiwan Chilok, Adam Malek.


Watak Lakonan

Amar Baharin sebagai Ebrahim Al Farez
Nadiya Nisaa sebagai Ulya Ayani
Fikhree Bakar sebagai Ustaz Hassan
Razak Ahmad sebagai Pak Ayop
Chiwan Chilok sebagai Hazmon
Lan Siro sebagai Ulwan
Shah Rezza sebagai Pak Ali

Sinopsis Drama Ayat-Ayat Halal

Akibat kerana kejutan tak menjadi, Ebrahim Alfarez terpaksa balik ke Malaysia, berpuasa sendirian. Lagipun dah lama dia tak balik sejak dia putus cinta dengan Murni, dua tahun yang lalu. Sejak itu dia berkurung di Qatar dan tak mahu pulang ke Malaysia.

Rindu dengan kek pandan maknya, Ebrahim pulang juga akhirnya. Tetapi kali ini dia bertemu dengan kek pandan buatan Ulya Ayani, anak Pak Cik Ayob, jiran sebelah rumahnya. Ebrahim telah jatuh cinta dengan kek pandan Ulya.

Sebab itu jugalah, Ebrahim terpaksa menyamar jadi ustaz untuk mengajar Pak Cik Ayob mengaji sambil-sambil nak menjual ayat-ayat halal kepada Ulya. Manalah tahu, tiba syawal, Ebrahim beristeri seperti yang mak Ebrahim selalu harapkan. Masalahnya, Ebrahim ingatkan Ulya faham ayat-ayat halalnya, rupanya tidak. Ulya lurus bendul!

Walaupun ada kekurangan, bagi Ebrahim, Ulya telah berjaya memenuhi tempat kosong dalam hatinya. Namun tempat kosong itu belum boleh di penuhi kerana Ulya merupakan sepupu rapat Murni dan turut diminati oleh Ustaz Hassan. Muncul pula lamaran anak Mak Cik Jah buat Ebrahim pening kepala.

Bagaimana Ebrahim hendak meyakinkan Ulya yang hanya Ulya yang layak mengisi tempat kosong dihatinya? Cukupkah ayat-ayat halal Ebrahim tu buat Ulya?

Kerana cinta itu hanya sempurna apabila dihalalkan!

Gambar Pelakon