Sabtu, 23 Mei 2020

Rancangan TV Alhijrah sempena Hari Raya Aidilfitri 2020

Rancangan TV Alhijrah sempena Hari Raya Aidilfitri 2020. Serangan wabak Covid-19 memaksa seluruh penduduk dunia mengubah rutin kehidupan yang sudah semestinya jauh lari dari kelaziman dan kebiasaan harian.

Perubahan yang drastik ini menuntut seluruh manusia untuk akur dan bergerak seiring dan senada mengikut norma baharu dalam semua ruang lingkup kehidupan termasuk aspek sosio-ekonomi, budaya, emosi dan spiritual.

Kelaziman baharu ini turut merubah industri penyiaran negara dan menuntut pemain industri untuk tampil kreatif dalam berkarya dan menghiburkan penonton tanah air.


Rancangan TV Alhijrah sempena Hari Raya Aidilfitri 2020

Menurut Ketua Pegawai Eksekutif TV AlHijrah, Encik Namanzee Harris, “TV AlHijrah berpeluang merancang dua kempen besar sepanjang tempoh PKP dan PKPB dilaksanakan iaitu Kempen Ramadan dan terkini Kempen Aidilfiti.

“Kelaziman baharu dek wabak Covid-19 ini menuntut penglibatan inklusif seluruh warga kerja stesen ini untuk tampil kreatif berganda dalam memastikan dakwah dan hiburan tidak keterlaluan terus disajikan tanpa henti buat penonton.”

“Kami bereksperimen dengan pelbagai strategi baharu dalam memastikan penonton kekal setia di stesen TV AlHijrah. Sebagai contoh, kami perkemaskan platform digital yang tidak memerlukan banyak tenaga kerja dalam menghasilkan sesuatu rancangan namun memberikan impak yang sangat tinggi dan memberangsangkan.”

“Lihat sahaja kejayaan program Jom Ngaji dan E-Kaunter Netizen bersama Syamsul Debat. Ini adalah bukti bahawa penonton sudah mula mengadaptasi kepada norma penyiaran baharu.” jelas Namanzee.

TV AlHijrah memilih tema Syawal Menyatu Hati sebagai asas kepada sambutan perayaan Aidilfitri 1441H tahun ini.
“Benar, pada saat ini, kita semua khuatir, risau, gusar dan takut dengan wabak Covid -19. Tetapi Aidilfitri masih perlu terus diraikan.”

Lihat kembali kepada falsafah sambutan Aidilfitri di dalam Islam. Sekiranya diamati, pensyariatan perayaan aidilftri ini berlaku selepas pelaksanaan ibadah yang besar dalam Rukun Islam iaitu ibadah puasa.”

“Maka, tidak keterlaluan jika kita katakan tradisi sambutan perayaan Aidilfitri ini mempunyai matlamat dan falsafah yang amat tinggi dan mulia. Cuma kita harus pastikan sambutannya pada tahun ini dalam keadaan besederhana, berwaspada serta mematuhi garis panduan yang telah ditetapkan pihak kerajaan.”

“Kami di TV AlHijrah berusaha sehabis baik untuk menyajikan rancangan-rancangan yang mampu menyatu hati penonton semua dalam meningkatkan keimanan sekaligus memberi nilai tambah dalam kehidupan”. ujar Namanzee.

25 jam diperuntukkan khusus untuk kesemua rancangan Aidilfitri di platform televisyen dan platform online. Ini melibatkan program-program genre dewasa, wanita dan remaja. Bukan itu sahaja, Ramadan tahun ini turut memperlihatkan kerjasama erat di antara TV AlHijrah dan rakan penyiar lain dalam dan luar negara.

Untuk menghilangkan rasa rindu berjemaah di masjid melaksanakan solat hari raya, TV AlHijrah akan bawakan khas rancangan Assalamualaikum Solat Raya Live yang akan disiarkan serentak di Astro Oasis dan Astro Naura.

“Menerusi Assalamualaikum Solat Raya Live penonton bukan sahaja boleh menyaksikan solat hari raya Aidilfitri yang dilaksanakan di Studio Digital TV AlHijrah, malahan para penonton juga berpeluang untuk mendengar Khutbah Raya yang akan disampaikan sendiri oleh Menteri di Jabatan Perdana Menteri YB Senator Datuk Dr. Zulkifli Mohamad Al-Bakri.”

“Selain itu, kami juga siarkan 4 filem istimewa terbitan produksi dalam dan luar negara khas buat semua. Peminat seni bela diri silat wajib untuk menonton filem tayangan perdana berjudul Geran terbitan Layar Pictures Sdn. Bhd. Selain berkisar tentang dunia persilatan, filem Geran turut mengajar penonton erti persahabatan, kasih sayang dan kemaafan.”

Kami bawakan juga Bioskop Hijrah iaitu barisan filem Indonesia seperti Filem Malaikat Kecil, Filem Iqro My Universe dan Filem Kalam Kalam Langit. Kesemua filem ini memiliki DNA penyiaran TV AlHjrah iaitu mempromosi gaya hidup Islam dan nilai-nilai murni universal.” jelas Namanzee lagi.

Antara program-program istimewa lain yang wajib ditonton adalah rancangan Munajat, Malaysia QuranTime Istimewa Aidilfitri, Berita AlHijrah Istimewa Aidilfitri, Belaian Kasih Istimewa Aidilfitri, Kembara Suci Jejak Bumi Anbiya Istimewa, Tausiyah Ustazah Asma Istimewa Aidilfitri dan E-Kaunter Netizen Syamsul Debat.

Di samping program-program Ramadan ini, TV AlHijrah juga sedang menyusun dan merangka strategi bagi kempen musim haji yang akan datang. Kerjasama dari pihak-pihak korporat yang berminat untuk menaja pada kempen musim haji hadapan amatlah dialu-alukan.

Jadi jangan lupa untuk terus setia bersama TV AlHijrah dan jadikan stesen gaya hidup Islam ini sebagai saluran utama raya anda.

12 RANCANGAN BARU SYAWAL MENYATU HATI


1. MUNAJAT
2. ASSALAMUALAIKUM SOLAT RAYA LIVE
3. MALAYSIA QURANTIME ISTIMEWA AIDILFITRI
4. TAUSIYAH USTAZAH ‘ASMA ISTIMEWA AIDILFITRI
5. BELAIAN KASIH ISTIMEWA AIDILFITRI
6. KEMBARA SUFI JEJAK BUMI ANBIYA ISTIMEWA
7. E-KAUNTER NETIZEN SYAMSUL DEBAT ISTIMEWA AIDILFITRI
8. TELEFILEM KITAB CINTA
9. FILEM GERAN
10. FILEM MALAIKAT KECIL
11. FILEM IQRO MY UNIVERSE
12. FILEM KALAM KALAM LANGIT


SINOPSIS RANCANGAN SYAWAL MENYATU HATI TV ALHIJRAH


1. MUNAJAT
MALAM RAYA
9 MALAM

Munajat adalah sebuah rancangan yang diterbitkan atas sumbangan idea Menteri di Jabatan Perdana Menteri YB Senator Datuk Dr. Zulkifli Mohamad Al-Bakri bagi menyantuni rakan-rakan artis nasyid Malaysia,
Rancangan Munajat dengan kerjasama Nasyid.com dan Munsyeed Malaysia dilihat mampu menyumbang secara langsung di dalam kesihatan psikososial ummah.
Program Munajat Raya sangat istimewa kerana ia menampilkan barisan artis-artis nasyid dalam sama-sama mengalunkan takbir raya dari rumah.
Selain itu, munajat turut menampilkan kumpulan Hijjaz, Dr Fitri Haris dan kumpulan Inteam dalam mendendangkan lagu raya khas untuk penonton.

2. ASSALAMUALAIKUM SOLAT RAYA LIVE
1 SYAWAL
7 PAGI

Bual Bicara pagi Assalamualaikum Solat Raya Live akan memberi fokus kepada tema sambutan syawal TV AlHijrah pada tahun ini iaitu Syawal Menyatu Hati.
Istimewa tahun ini, Assalamualaikum Solat Raya Live akan disiarkan serentak di Astro Oasis dan Astro Naura.
Penonton berpeluang untuk menyaksikan Solat Hari Raya Live yang akan dilaksanakan di Studio Penyiaran Digital TV AlHijrah seterusnya menghayati khutbah raya yang disampaikan oleh YB Senator Datuk Dr Zulkifli Mohamad Al-Bakri, Menteri Di Jabatan Perdana Menteri.
Jangan lupa untuk bersama barisan pengacara Assalamualaikum seperti Hanan Abd Rahman, Abu Talib Hussin, Amie Sofea dan Azidah yang turut akan mengupas topik-topik menarik seperti pengalaman menjadi imam solat raya di rumah, juadah istimewa raya PKP dan banyak lagi.

3. MALAYSIA QURANTIME ISTIMEWA AIDILFITRI
1-3 SYAWAL
12 TENGAHARI – 1 PETANG
PENGACARA: USTAZ FAZRUL ISMAIL
QARI: USTAZ AHMAD TIRMIZI ALI & USTAZ AHMAD TARMIZI ABDUL RAHMAN

Program Malaysia #QuranTime istimewa raya menghidangkan juadah ilmu terbaik buat penonton.

Istimewa Syawal ini, Malaysia #QuranTime Istimewa Aidilfitri akan menyentuh tentang perhubungan silatulrahim dalam musim PKP menerusi surah-surah pilihan yang berkaitan. Penonton diajak dan disarankan untuk sentiasa bertakwa dan bersyukur atas nikmatNya serta sentiasa berusaha mencari syurga Ilahi

4. TAUSIYAH USTAZAH ASMA ISTIMEWA AIDILFITRI
2 SYAWAL
9 MALAM

PENGACARA RANCANGAN: USTAZAH ASMA HARUN

Program Tausiyah Ustazah Asma Istimewa Aidilftiri akan membincangkan topik Raya Dalam PKPB.
Penonton akan diajak untuk menggunakan masa yang ada untuk memperbaiki diri supaya menjadi hamba yang lebih baik disisi Allah SWT juga menjadi anak dan pasangan yang baik.
Saksikan penampilan istimewa Ernie Zakry dan Tya Ariffin yang akan berkongsi kisah penghijrahan serta cerita beraya di perantauan.

5. BELAIAN KASIH ISTIMEWA AIDILFITRI
1 SYAWAL
9 MALAM

Belaian Kasih Istimewa Aidilfitri menampilkan Fikry Ibrahim sebagai hos bersama panel tetap iaitu Dato’ Ustazah Siti Norbahyah Mahamod dan Ustaz Wan Akashah yang akan memeriahkan set bersama tetamu jemputan istimewa iaitu Heliza Helmi & Hazwani Helmi.
Episod Istimewa syawal ini akan menyentuh isu berkenaan bulan Syawal yang turut dikenali sebagai bulan kemaafan. Saksikan suka duka kisah kehidupan serta tips bagaimana menjadi anak yang taat kepada ibu bapa juga perkongsian doa agar seluruh keluarga mendapat rahmat dan kasih sayang dari Allah SWT.

6. KEMBARA SUFI JEJAK BUMI ANBIYA ISTIMEWA AIDILFITRI
2 SYAWAL
7.30 MALAM

Kembara Sufi Jejak Bumi Anbiya Istimewa Aidilfitri adalah sebuah dokumentari yang merintis dan merungkai kronologi peristiwa penting dalam sejarah kehidupan dan perjalanan dakwah nabi Musa AS di bumi Kan’an (Mesir).
Rancangan ini akan membawa penonton menjejaki sejarah Rasul, Ahli bait, sahabat, ulama dan kerajaan Islam, kerajaan Firaun kuno serta kerajaan yang terdapat dalam lipatan sejarah Mesir.


7. E-KAUNTER NETIZEN BERSAMA SYAMSUL DEBAT ISTIMEWA AIDILFTIRI
22 & 23 MEI 2020
7.30 MALAM

Kemunculan semula pendakwah Syamsul Debat sempena Syawal ini di kaca televisyen TV AlHijrah ibarat sirih pulang ke gagang. Menuntut ilmu dalam gurau tawa yang tidak berlebihan pastinya memberikan seribu satu kelainan dan kemanisan buat semua.

Peminat Saudara Syamsul Debat kini berpeluang untuk bersama-sama beliau dalam perkongsian ilmu selama dua hari berturut-turut. Antara topik-topik yang akan disentuh adalah berkaitan amalan sunat di hari raya serta adab-adab beraya.


8. TELEFILEM KITAB CINTA
1 SYAWAL
10 MALAM

PELAKON: FAZURA, DATO’ AARON AZIZ, NEELOFA

Telefilem Kitab Cinta mengisahkan tentang liku-liku kehidupan Mustika, Irfan dan Wali. Mustika akhirnya berubah menjadi seorang wanita yang tabah dan redha saat terbatalnya pernikahannya bersama Irfan. Pada masa yang sama, Mustika tidak lagi meletakkan sebarang pengharapan kepada Wali. Wali pula berasa tenang kerana kini hubungannya dengan Karmila semakin akrab seperti hubungan adik beradik.

9. FILEM GERAN
29 MEI 2020
9 MALAM

PELAKON: NAMRON, KHOHARULLAH MAJID, FEIYNA TAJUDIN, FAD ANUAR,
AZLAN KOMENG, TAIYUDDIN BAKAR

Filem Geran berkisar sekitar kehidupan dua sahabat baik iaitu Pak Nayan dan Haji Daud yang juga merupakan rakan seperguruan di dalam dunia persilatan. Namun, hubungan akrab milik mereka berdua akhirnya goyah dek satu peristiwa yang tidak disangka-sangka. Bermula detik tersebut, mereka saling bermusuhan dan menyimpan dendam.

Saksikan kesudahan filem Geran untuk mengetahui apa yang terjadi kepada Pak Nayan dan Haji Daud.

10. FILEM MALAIKAT KECIL
30 MEI 2020
9 MALAM

PELAKON: DWI SASONO, TIKA BRAVANI, RACHEL PATRICIA, DHELON F ALBERS, COK SIMBARA, NELLA REGAR, DINA MARIANA, MUDJI MASSAID
Budi, seorang autism datang ke Jakarta untuk mengubah kehidupan keluarganya. Sebagai seorang ayah yang amat mengasihi anak-anaknya iaitu Ratih dan Iyan, Budi telah berjanji untuk membelikan baju baru kepada keduanya andai mereka mampu berpuasa penuh di bulan Ramadan. Malang tidak berbau, sewaktu Budi sibuk bekerja keras untuk mengumpul duit, basikal yang dinaikinya dilanggar kereta.

11. FILEM IQRO MY UNIVERSE
6 JUN 2020
9 MALAM

PELAKON: JESSICA MILA, KEVIN JULIO, UNIQUE PRISCILLA, MAURETHA, DEWI HUGHES

Denay adalah anak tunggal dari Puan Bundo. Ketika menginjak dewasa, Denay memutuskan untuk berhijrah ke Jakarta untuk menyambung pelajaran. Nasib tidak menyebelahi Denay kerana dia telah gagal di dalam peperiksaan lantas mengecewakan ibunya. Pada suatu hari, Denay telah melakukan satu kesalahan besar dan disaksikan sendiri oleh ibunya. Ibunya cuba menasehati Denay namun malangnya Denay menghalau ibunya agar pulang ke kampung halaman.

12. FILEM KALAM KALAM LANGIT
13 JUN 2020
9 MALAM

PELAKON: DIMAS SETO, ELYZIA MULACHELA, MERIZA FEBRIANI, MATHIAS MUCHUS

Kalam Kalam Langit adalah kisah seorang pemuda bernama Ja’far yang bercita-cita untuk menjadi seorang juara Majlis Tilawah AlQuran. Namun, keinginannya itu ditentang oleh Ayahnya yang selalu mengingatkan agar tidak memperjual belikan kalam kalam Illahi hanya kerana populariti dan hadiah semata mata.









Disediakan oleh Unit Komunikasi Korporat TV AlHijrah