Jumaat, 27 Mac 2020

Senarai Institusi Kewangan yang menawarkan penangguhan pembayaran pinjaman

Terbaru Bank Negara Malaya mengumumkan bermula 1 April 2020, moratorium atau penangguhan bayaran balik sehingga enam bulan kepada peminjam individu serta pengusaha syarikat kecil dan sederhana (SME).

Senarai Institusi Kewangan yang menawarkan penangguhan pembayaran pinjaman

Berikut merupakan pengumuman dari institusi-institusi perbankan mengenai penangguhan pembayaran pinjaman selama enam bulan.

1) PBB
https://www.pbebank.com/Announcements.aspx?qid=2924#q2924

2) HLB
https://www.hlb.com.my/en/personal-banking/news-updates/hlb-customer-financial-relief-plan.html?icp=hlb-en-home-banner-bankwide-heretohelp


3) CIMB
https://www.cimb.com.my/en/personal/help-support/covid-19-support.html

4) MBB
https://www.maybank2u.com.my/maybank2u/malaysia/en/personal/announcements/2020/March/announcement_financial_relief_scheme.page

5) UOB
https://www.uob.com.my/default/financial-relief-measures.page

6) Affin
https://www.affinbank.com.my/NewsDetails.aspx?id=965

7) AmBank
https://www.ambank.com.my/eng/covid-19

8) MBSB
https://www.mbsbbank.com/storage/misc/moratorium_FAQ.pdf

9) OCBC
https://www.ocbc.com.my/assets/pdf/Media/2020/Mar2020/OCBC%20not%20compounding%20interest%20or%20profit%20during%20moratorium%20period.pdf

10) Agro Bank
https://www.agrobank.com.my/announcements/notis-penangguhan-bayaran-bulanan-pembiayaan-moratorium/

11) BSN
https://www.mybsn.com.my/formdownload?formDownloadId=2212

12) Bank Islam
https://www.bankislam.com/wp-content/uploads/QA.pdf

13) RHB
https://www.rhbgroup.com/covid_retail/files/FAQs_Additional_Measures_Handover-250320.pdf

14) Standard Charted Bank
https://av.sc.com/my/content/docs/relief-measures.pdf

15) Bank Rakyat
https://www.bankrakyat.com.my/repository/1596FAQ%20AUTO%20PENANGGUHAN%20Final.pdf

16) Bank Muamalat
https://www.muamalat.com.my/announcement/announcement-2/

17) Al-Rajhi
https://www.alrajhibank.com.my/post/important-notices/financial-relief

18) RHB
https://www.rhbgroup.com/covid-19/index.html

Pertubuhan Usahawan Generasi Muda Berjaya Malaysia (GMB) mahu kerajaan melalui Kementerian Kewangan dan Bank Negara Malaysia (BNM) meluaskan arahan moratorium automatik kepada syarikat kewangan berlesen yang dikawal selia dan berdaftar dengan BNM, selama enam bulan bermula 1 April ini.

Presidennya, Agil Faisal Ahmad Fadzil, berkata antara syarikat kewangan yang dikawal selia dan berdaftar dengan BNM ialah Kredit Motor/Motokar, AEON Credit, BMW Credit dan syarikat pinjaman wang berlesen.

“Perkara ini penting memandangkan ramai yang mempunyai komitmen ansuran bulanan dengan institusi tersebut, hampir 90 peratus pemilik motosikal adalah daripada golongan B40 dan M40 yang membuat pinjaman daripada AEON Credit yang tidak tertakluk kepada arahan moratorium automatik,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Agil Faisal berkata, arahan moratorium yang diumumkan itu hanya membabitkan pelanggan institusi perbankan dan tidak merangkumi syarikat kewangan berlesen di Malaysia.

Bagaimanapun beliau menyambut baik usaha murni itu (moratorium automatik) dan menganggap tempoh enam bulan yang diberi sebagai peluang kepada usahawan kecil untuk mencipta dan merangka strategi bagi perniagaan masing-masing.

“Untuk usahawan, ini adalah tempoh bertenang yang harus digunakan dengan bijak dalam membina balik perniagaan masing-masing,” katanya.

Semalam, BNM mengumumkan moratorium automatik bagi semua pembayaran semula pinjaman oleh individu dan perusahaan kecil dan sederhana bagi tempoh enam bulan bermula 1 April 2020.

Langkah yang diambil BNM itu akan meringankan beban pengguna dan perniagaan kecil berikutan impak daripada pandemik COVID-19 dan Perintah Kawalan Pergerakan ke atas ekonomi negara. - Bernama