Rabu, 17 April 2019

6 cara untuk mudah tidur dalam pesawat

6 cara untuk mudah tidur dalam pesawat. Sekiranya anda jenis yang sukar melelapkan mata terutamanya untuk perjalanan jarak jauh, anda boleh mencuba beberapa tip bagi mengatasi masalah tersebut.

6 cara untuk mudah tidur dalam pesawat

 1. Pemilihan tempat duduk
  Setiap pasangan dan keluarga sudah tentu tidak mahu duduk berasingan. Mereka lebih gemar duduk bersebelahan antara satu sama lain.

  Tapi, jika pesawat tidak penuh, jangan lepaskan peluang ini kerana anda boleh untuk berpindah tempat duduk mengikut keselesaan.

  Namun untuk memudahkan anda melelapkan mata atau takut tidur terganggu, elakkan memilih kerusi yang dekat dengan tandas dan ruang kerja kru kabin.
 2. Kekalkan rutin harian
  Anda akan dipandang pelik sekiranya menukar baju tidur, memberus gigi dan membersihkan solekan serta mencuci muka anda, sama seperti yang dilakukan ketika ingin masuk tidur. Namun ia sebenarnya membantu anda secara psikologi bahawa anda sudah bersedia untuk tidur.

  Jika kebiasaannya anda selalu membaca buku sebelum tidur, lakukan ia semasa di dalam pesawat. Ia seolah-olah memberi signal kepada otak anda bahawa proses berjaga sudah berakhir.
 3. Penutup mata
  Terdapat pelbagai pilihan penutup mata di pasaran. Ia berfungsi untuk menyekat cahaya supaya anda boleh melelapkan mata.


  6 cara untuk mudah tidur dalam pesawat

  Pilih penutup mata jenis satin berwarna hitam penuh untuk keselesaan yang berpanjangan.
 4. Bantal
  Jika anda tidur dalam keadaan duduk, pilih bantal leher kerana ia lebih selesa berbanding kusyen biasa.

  Bantal leher ini mempunyai pelbagai pilihan dan corak. Apa yang penting pilihlah yang jenis lembut kerana ia membuatkan tidur anda lebih nyenyak dan selesa.
 5. Palam Telinga
  Sama seperti penutup mata, penggunaan palam telinga boleh membantu anda yang sukar tidur di dalam pesawat.

  6 cara untuk mudah tidur dalam pesawat

  Bagi kebanyakan orang, bunyi bising enjin pesawat membuatkan mereka sukar untuk tidur. Jadi apa kata cuba guna palam telinga bersesuaian untuk mengatasi masalah itu.
 6. Wangian atau krim tangan
  Kuasa wangian lebih kuat berbanding apa yang anda fikirkan. Gunakan krim tangan atau wangian yang boleh menenangkan fikiran.

  6 cara untuk mudah tidur dalam pesawat

  Wangian yang mempunyai hubungan kuat dengan tidur membantu termasuk lavender, vetiver . chamomile, ylang ylang, bergamot dan sandalwood.

  Sapu sedikit di belakang leher dan di pergelangan tangan untuk memberikan sedikit ketenangan dalaman.

Diharap tips cara untuk mudah tidur dalam pesawat ini sedikit sebanyak dapat membantu anda yang akan menaiki penerbangan jarak jauh.