Sabtu, 30 Mac 2019

7 ubat darah tinggi yang boleh menyebabkan kanser ditarik balik

Pihak Berkuasa Kawalan Dadah (PBKD) sudah menggantung pendaftaran tujuh produk ubat-ubatan yang dikesan mengandungi bahan aktif losartan, bermula 7 Mac 2019.

ubat darah tinggi yang boleh menyebabkan kanser

Tujuh produk terbabit ialah
  1. LOSAGEN 50 (Losartan Potassium Tablets 50mg)
  2. LOSAGEN 100 (Losartan Potassium Tablets 100 Mg)
  3. Losartas 50mg Tablets (Losartan Potassium Tablets 50mg)
  4. Losartas 50mg Tablets (Losartan Potassium Tablets 50mg)
  5. Losartas 100mgc Tablets (Losartan Potassium Tablets 100 Mg)
  6. TOZAAR PLUS LS 50/12.5mg Tablet (Losartan Potassium/ Hydrochlorothiazide)
  7. Tozaar 50mg Tablet (Losartan Potassium Tablets 50mg)
  8. Tozaar Tablets 100mg (Losartan Potassium Tablets 100 Mg)


“Impuriti yang terdapat dalam ubat ini berkemungkinan boleh menyebabkan kanser kepada pengguna dalam jangka masa panjang. Tablet losartan adalah ubat yang digunakan dalam rawatan tekanan darah tinggi,” katanya.

Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr Noor Hisham Abdullah, berkata semua syarikat terbabit sudah diarahkan untuk memanggil balik produk berkenaan dari pasaran tempatan secepat mungkin bagi mengelakkan sebarang insiden buruk berlaku.

“Sehubungan itu, pada masa ini, produk berkenaan sudah dikeluarkan daripada pasaran Malaysia kerana dikesan mengandungi losartan dengan sumber bahan aktif Hetero Labs Limited, India yang digantung status pendaftaran di Malaysia bermula 7 Mac 2019.

“Kementerian Kesihatan (KKM) menasihati pengguna supaya menggunakan produk kesihatan yang berdaftar PKBD dan semakan status pendaftaran sesuatu produk kesihatan boleh dibuat melalui laman sesawang Bahagian Regulatori Farmasi Negara (NPRA) di www.npra.gov.my atau melalui aplikasi NPRA Product Status yang boleh dimuat turun di Google Play,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Dr Noor Hisham menegaskan tindakan tegas itu diambil selepas Pihak Berkuasa Sains Kesihatan Singapura (HSA) mengeluarkan notis panggil balik ke atas tiga produk yang mengandungi losartan daripada sumber bahan aktif dikeluarkan syarikat Hetero Labs Limited, India kerana kehadiran impuriti N-nitroso-Nmethyl-4-aminobutyric acid (NMBA).