Ahad, 1 Julai 2018

Ada 2 Jenis Babi Liar di Malaysia

Meh tambah pengetahuan. Mari kenali hidupan liar, iaitu Babi Bodoh dan Babi Hutan.

Gambar hidupan liar ini dirakam menggunakan Perangkap Kamera. Pemasangan Perangkap Kamera ini merupakan salah satu cara untuk membantu penyelidik dalam kajian populasi, taburan dan perlakuan hidupan liar dalam habitat asal.

Babi Bodoh

Merupakan haiwan yang dilindungi and memerlukan lesen pemburuan.

Babi Bodoh atau Jukut (bahasa Inggeris: Bornean Bearded Pig) merupakan sejenis spesies babi. Ia boleh dikenali melalui janggutnya yang jelas. Ia juga kadang-kala memiliki rambu/ jambul pada bahagian ekor. Nama sainsnya Sus barbatus.

Babi Hutan

Bahasa Inggeris: Wild Boar merupakan leluhur liar babi bela jinak. Ia berasal dari hutan jarang di kebanyakan kawasan Eropah Tengah, Mediterranean (termasuk Banjaran Atlas Afrika Utara), serta di kebanyakan kawasan di Asia sehingga Indonesia di selatan. Babi hutan juga telah dibawa masuk ke banyak tempat yang lain. Ia tergolong dalam famili Suidae yang sama dengan Warthog dan Bushpig di Afrika, Pygmy Hog di India utara, dan Babi Rusa di Indonesia, antara lain. Babi Hutan adalah lebih jauh hubungannya dengan peccary atau javelina yang didapati di kawasan barat daya Amerika Syarikat serta di seluruh Amerika Tengah dan Selatan. Nama saintifiknya Sus scrofa.

Hutan Babi boleh mencapai 440 paun (200 kilogram) (dengan laporan lebih berat yang tidak disahkan) untuk babi jantan dewasa, dan sehingga 6 kaki (1.8 meter) panjangnya. Jika terperanjat atau terkepung, Babi Hutan boleh menjadi amat garang, khususnya babi betina dengan anak-anaknya, dan jika diserang, akan mempertahankan diri dengan sedaya upaya menggunakan gigi taringnya.

Babi Hutan pupus di Great Britain pada abad ke-17, tetapi babi-babi yang membiak di kawasan liar telah kembali ke sesetengah kawasan, khususnya di Weald, selepas melarikan diri daripada penternakan hutan babi.

Sumber https://www.facebook.com/perhilitanofficial/

jenis babi liar